.

.

dimecres, 26 de febrer del 2014

Crònica de la presentació de la novel·la a Savallà del Comtat

22 de febrer de 2014. Cafè del poble, Savallà del Comtat.

Presentació a Savallà del Comtat

El darrer dissabte (22 de febrer) varem fer la tercera parada on la Conca de Barberà acarona la Segarra. Savallà del Comtat ens acollí al cafè del poble per parlar de Tragí de secrets.

No havia de ser una estació més, ni una presentació com les demés. I no ho fou. Érem a una terra i davant d’una gent que va inspirar aspectes de la vida camperola que emmarca gran part de la trama del llibre, a més d’algun altre matís molt particular en algun personatge, i que un lector de la baixa Segarra, reconeixerà fàcilment. D’altra banda, com no havia de ser imprescindible una parada allà, terra endins, on es troba, fins i tot, el racó que protagonitza la portada?

Amb aquests fantàstics condicionants previs, en Jordi Solé Camardons, de Voliana Edicions, reflexionà sobre l’actual descompensació en l’ús del català en la literatura entre autors i lectors, productors i consumidors, oferta i demanda. Després donà a conèixer la seva feina editorial més enllà de Tragí de secrets, i compartí alguna anècdota nascuda durant el procés de publicació de la novel·la.

Tragí de secretsLa conversa que va seguir, girà al voltant dels principals factors que havien incidit en la construcció de la novel·la, amanit amb un seguit de dades curioses lligades a la participació dels homes d’aquella contrada en batalles importants com la de Valls o la caiguda de Tarragona, sobre la reacció als contratemps que generaven els desertors i les seves quadrilles de bandits, o els esforços d’alguns pagesos per fer front a les despeses imposades pel conflicte. Tot això visualitzant uns mapes dibuixats per aquells anys, tan inexactes que resulten divertidament interessants.

En acabar, una bona estona gaudint de les observacions dels assistents, intercanviant comentaris i experiències, signant llibres...

I ara què? Doncs arrenquem de nou el tren de les presentacions a la recerca d’altres agosarats desitjosos de deixar-se sorprendre i s’atreveixin a conèixer Tragí de secrets. Tu series un d’ells?


La setmana vinent pararem a una nova estació: Llibreria Espai Literari, de Barcelona (divendres 7 de març).